Sezona je respiratornih infekcija, pa mnogi posežu za svim lekovitim „čudima“ samo da se zaštite ili što pre ozdrave. Lekovi tradicionalne medicine su ponovo popularni, a jedan od njih je sigurno đumbir.

Za njega kažu da je dobar začin u kulinarstvu, sredstvo uz koje se lako mršavi, ali i lek za mnoge bolesti.

Đumbir vodi poreklo iz Kine, odakle su ga preneli u Indiju, jugoistočnu Aziju i Afriku. Evropljani su saznali za đumbir tek u prvom veku i doživeli otkrovenje, mada je u Aziji uveliko bio poznat i primjenjivao se kao konzervans, kao začin i u zdravstvene svrhe.

Njegovo blagotvorno dejstvo je u tome da smiruje upale gornjih disajnih puteva, ublažava simptome astme, pojačava imunitet, pomaže u sprečavanju gripa i virusa, pomaže protiv mučnine, pomaže u lečenju problema sa crevima, smanjuje upale mišića, ublažava menstrualne bolove.

Sa đumbirom se može praviti hleb, pivo, džem, slatkiši, čaj, šejkovi, sokovi, a koristi se i kao dodatak uz govedinu i pečenu hranu, u supama i sosovima, sa piletinom, kao dodatak salatama, pirinču, pireu, a ide i uz kolače – naročito one od jabuka. Ključni je sastojak korejanske, japanske i kineske kuhinje. Može da se koristi u prahu, ukiseljen, kandiran i u sirovom stanju.

Ko treba da izbegava Djumbir?

Iako đumbir ima lekovita svojstva, nekima bi mogao da smeta, pa stručnjaci preporučuju konsultaciju sa lekarom i to za sledeće grupe ljudi:

Osobe koje uzimaju lekove protiv zgrušavanja krvi, za kontrolu dijabetesa, za kontrolu krvnog pritiska, osobe koje pate od žučnih kamenaca. Neka istraživanja su pokazala da nije preporučljiv ni za decu mlađu od dve godine.

1 Comment

  1. Ljubitelj đumbira
    26 januara, 2021 at 6:07 pm

    Interesantni tekstovi. Svašta nešto se nauči. Svaka čast samo napred.

Dodajte komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *